Diensten
Diversiteit. Perspectief. Inclusie.
Ontdek de kracht van woorden.
Dit zijn de diensten die ik u allemaal kan aanbieden:
Communicatie
Ontwikkelen van strategieen voor verbinding, diversiteit, participatie, narratief en beeldvorming
Creatief Schrijven
Ontdek meer dan woorden: op maat gemaakte schrijfworkshops waarin we op zoek gaan naar de woorden om de taal en de kracht van het schrijven te ontdekken
Poezie & Theater
Gedichten, essays en toneel: Filosofische essays over maatschappelijke conflicten; minimalistisch theater met een poëtische stem
Spreken
Afsluitende performance: Op maat gemaakte wrap-up in dichterlijke tekst, die de stemmen laat horen van alle voorgaande sprekers
Artistieke Visie
Mijn liefde voor het schrijven van verhalen begon in mijn jeugd. Mijn Oma werkte voor Amnesty International en daardoor kwam ik in contact met politieke gevangenen en hun verhalen over onrecht, onderdrukking en schending van mensenrechten. Deze verhalen hebben bijgedragen aan de thema’s die steeds terugkomen in mijn werk: vrijheid, onrecht en acceptatie van de ander.
Mijn eerste gepubliceerde verhaal schreef ik in 1998 voor het Surinaams vrouwenblad Skwala, de column Radha, een vrouw die haar weg zocht naar vrijheid. Tien jaar later in 2008 startte ik met de vierjarige schrijfopleiding aan de schrijversvakschool Paramaribo en studeerde als eerste student af met het vak gedichten. Dit was de voorloper op mijn debuut gedichtenbundel in 2013 “Nergens groeit een boom die haar aarde niet vindt”, uitgegeven door Uitgeverij in de Knipscheer. De rode draad van deze bundel vormt mijn beeld op onze ontkoppeling van de natuur en daardoor ook van onszelf. Gedichten, essays en toneel zijn mijn vertel instrumenten voor het gesprek vanuit het hart: Filosofische essays over maatschappelijke conflicten; minimalistisch theater met een poëtische stem.
Mijn personages op toneel gaan de confrontatie aan met de factoren die invloed hebben op thema’s als humaniteit, gelijkheid, vrijheid, vrouwenrechten, mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van denken, acceptatie en respect. Ik vind het interessant om daarbij verschillende kunstdisciplines te gebruiken in combinatie met een sobere ruimte om op die manier ruimt voor het ‘onuitgesprokene’ en de emotie te creëren. In de eenakter ‘Helstone monoloog’, opgevoerd in 2013 in combinatie met het muziekorkest van de Volksmuziekschool Suriname liet ik het gevoel van de componist Helstone horen over zijn geliefd Suriname en de vrijheid waarnaar hij zocht om zijn muziek te maken. In datzelfde jaar schreef ik een Surinaamse versie van Shakespeare’s ‘ Romeo en Julia’, een weerspiegeling van de Surinaamse samenleving waarin vrijheid door geld, macht en bedrog een schijnvrijheid blijkt te zijn zijn, uitgevoerd door Jeugdtheaterschool On Stage en geregisseerd door Helen Kamperveen.
In ‘Ademhalen’ , geregisseerd door Alida Neslo, dat in maart 2017 in première ging en vervolgens als theaterscript door ‘Uitgeverij In De Knipscheer’ is gepubliceerd , voer ik de stemmen op van vrouwen , opgroeiend in een traditioneel (hindoestaans) milieu en hoe zij zich los worstelen van de invloed van de rolvoorstellingen en verwachtingen waarmee ze opgroeien. Hoe door het gemeenschappelijk delen van ervaringen hoop kan worden geput om vooruit te komen en vrijheid te ervaren.
Ik verzet mij tegen het willen labelen en plaatsen van grenzen waarbij geografische grenzen voor mij ook symbool staan voor machtsvertoon en de daarbij horende ongelijkheid en vooroordelen. Ik streef ernaar verhalen te brengen (soms met een knipoog ) naar alles wat men denkt te weten en denkt te horen. Misschien worden dan de vele dominante paradigma’s zicht- en vooral voelbaar. Misschien komen we daardoor ietsje dichter bij wat inclusie betekent, iets dichterbij een – gezin, buurt, gemeenschap, school, bedrijf, overheid, land, regio , wereld – waarin een ieder vrij kan leven in menselijke waardigheid.
Karin Lachmising
(‘s-Gravenhage 1964)
Timeline: 1964 Nederland- 1976 Suriname- 1983 Nederland- 1997 Suriname- 2018 Nederland